Artikelen

Hoe maak je een alginaatmal?

Hoe maak je mallen? Op YouTube vind je instructiefilmpjes en op websites worden alleen de algemene werkwijzen uitgelegd. In kM kiezen we voor de toegevoegde waarde van een persoonlijke benadering; Lotte Nijhof van De Mallenmaker licht de kneepjes van het vak toe. In dit artikel legt zij uit hoe je een alignaatmal maakt, als aanvulling op ‘Lifecasting in een siliconenmal’ in kM 98 (pagina’s 34-35). Door Harald Schole

 

Stap 1

Alginaat hecht niet aan lichaamsbeharing zoals Body Double. Een lossingsmiddel is dus niet per se noodzakelijk, maar het helpt om de mal wat makkelijker te lossen. Gebruik hiervoor een speciale lossingscrème of vaseline. Lange lichaamsbeharing kan echter wel vast komen te zitten in de mal. Scheer lange lichaamsbeharing daarom af.

Stap 2

Maak het alginaat aan met water volgens de verpakking. Meng totdat er geen klonten meer te zien zijn. De consistentie moet niet te dik en niet te dun zijn. Koud water zorgt voor een langere verwerkingstijd, bij gebruik van lauwwarm water hardt het alginaat sneller uit.

Stap 3

Breng het alginaat aan op het model, werk van boven naar beneden. Zelf brengt Lotte Nijhof alginaat met haar handen aan, maar het kan ook met een kwast. Werk snel maar nauwkeurig. Let op voor luchtbellen die in huidplooien kunnen blijven hangen. Volledig uitgehard alginaat hecht niet aan elkaar. Bij een groot oppervlak waar je wat langer aan moet werken, kan één persoon steeds nieuwe alginaat aanmaken terwijl de anderen aan het smeren zijn.

Stap 4

Breng voordat het alginaat volledig uitgehard is, jute of wattenpluis aan. Zorg ervoor dat de jute of de watten niet helemaal in het alginaat verdwijnen, maar aan de oppervlakte blijven. De gips van de steunkap hecht straks aan de jute of de watten en zorgt ervoor dat de alginaatmal goed in model blijft in de steunkap. Omdat uitgeharde alginaat niet aan elkaar hecht, kun je geen vooraf gegoten sleutels aanbrengen. De jute of de watten werken hier als je sleutels.

Stap 5

Wanneer het alginaat is uitgehard, kan begonnen worden met de steunkap van gipsverband. Om het proces zo snel mogelijk te laten verlopen, kunnen meerdere lagen gipsverband tegelijk gebruikt worden. Nijhof gebruikt vier lagen dik gipsverband en lauwwarm water. Let bij de aanschaf van gipsverband ook op de uithardingstijd. Dompel het gipsverband onder in het water en verwijder het teveel aan water door de verbanden tussen twee vingers door te trekken.

Stap 6

Zorg ervoor dat de lagen gipsverband elkaar goed overlappen, en dat de steunkap overal even sterk is.

Stap 7

Zodra het gips uitgehard is, kan de mal gelost worden. Het model kan hierbij helpen door wat te bewegen en naar voren te leunen.

Stap 8

Alginaat droogt zeer snel uit, dus gebruik de mal zo snel mogelijk. Eventueel kan de mal een nachtje bewaard worden door het alginaat met een vochtige doek af te dekken en de mal in een luchtdichte plastic zak te verpakken. De mal kan doorgaans gebruikt worden voor één afgietsel, echter als de mal heel voorzichtig gelost wordt, kun je er soms twee afgietsels uit halen. Voor een grotere oplage kan het afgietsel uit de alginaatmal gebruikt worden om een nieuwe siliconen mal mee te maken. Het meest gebruikte gietmateriaal in combinatie met alginaat is gips.

 

Bestel kM 98 om het hele artikel te kunnen lezen.

 

Voor meer informatie: www.demallenmaker.nl

Uitgeverij De Doelenpers
Havinghastraat 32
1817 DA Alkmaar

E: info@dedoelenpers.nl
Tel:  072-5275527
Fax: 072-5275528

Powered by SHARK Connect