kM kijkt

Een verzamelplaats van video's over materialen en technieken voor beeldend kunstenaars en vormgevers


 

Video: Tassen voor vluchtelingen

Floor Nagler (24) en Didi Aaslund (27) gingen naar Lesbos als vrijwilligers. Hier ontstond hun recycleproject voor vluchtelingen, 'It Works'. Van het aangespoelde materiaal, zoals bootjes en reddingsvesten, maken ze nu samen met de vluchtelingen tassen voor de doorreis. Met dit project werden zij genomineerd voor de New Material Award 2016.


 

Video: De lenticulaire jurk van Antoine Peters

NMA-genomineerde Antoine Peters is geïnspireerd door lenticulair drukwerk, waarbij door een lenzenrooster twee of meer verschillende beelden kunnen worden opgeroepen, afhankelijk van de kijkrichting. Peters past deze techniek toe in textiel. Hoe het werkt zie je in deze video.


 

Nieuwe video's ontvangen? Meld u aan voor de nieuwsbrief!


 

 

Video: kunstenaar Bob Matthyssen over papier maken

Zelf papier maken is een kunst die weinigen nog beheersen, maar kunstenaar Bob Matthysen heeft na jarenlang experimenteren het proces onder de knie. Hij toont Dobbit TV op YouTube welke technieken en toestellen hij gebruikt om vanuit cellulosevezels papierkunst te creëren.


 

Video: beeldhouwrobot maakt replica's apostelen

In Europa bestaan drie 'beeldhouwrobots' en een ervan staat in Tienhoven. Sinds april werkt restauratiebedrijf Meesters In aan replica's van de twaalf apostelen die aan de gevel hingen van de Latijnse School in Nijmegen. In de video zie je de robot aan het werk en wordt uitgelegd welk deel van het proces door de robot uitgevoerd wordt en welk deel door kunstenaars.


 

Video: schoenen zonder lijm

Onder de projectnaam Loper hebben de Arnhemse schoenenontwerper Roderick Pieters en de Japanse Manami Saito van het creatieve platform Proef een nieuwe productiemethode gelanceerd waardoor lijm bij het vervaardigen van schoenen overbodig wordt. Bekijk in deze video hoe het werkt.


 

Video: Kolk & Kusters over het RembrandtLAB

'We willen de rijkheid van Rembrandt terugbrengen in industriële producten en het industriële gebruik van kleur', dixit Studio Maarten Kolk & Guus Kusters. In het kader van het RembrandtLAB heeft het duo vier maanden lang in het EKWC grondstoffen, kleuropbouw en recepturen van Rembrandt onderzocht, ontleed en opnieuw opgebouwd met behulp van alternatieve (hedendaagse) materialen, technieken en dragers. Van 3 juni tot en met 25 september 2016 kun je het resultaat van dit onderzoek bekijken in Museum Het Rembrandthuis.


 

Video: Over het behoud van digitale kunst

In deze video van Stichting Behoud van Moderne Kunst wordt uitgelegd voor welke problemen musea staan als ze digitaal werk van kunstenaars voor de toekomst willen behouden - hardware en software ontwikkelen zich immers in een razend tempo. Aan de hand van oud digitaal werk van Peter Struycken wordt getoond aan welke oplossingen je kunt denken om dit permanente behoud van digitale kunst mogelijk te maken.

 


 

Video: Schimmel als het plastic van de toekomst

De Universiteit Utrecht en Officina Corpuscoli ontwikkelden een serie schimmelmaterialen en internationale kunstenaars en ontwerpers onderzochten de mogelijkheden daarvan. De tentoonstelling 'Fungal Futures' die tot en met 16 mei 2016 in het Universiteitsmuseum Utrecht loopt, toont de uiteenlopende toepassingen die zij voor de innovatieve, duurzame materialen ontwikkelden: van schoen tot jurk en van baksteen tot stoel.


 

Video: Nieuwe papiersoort uit vezels tomatenplanten

Schut Papier uit Heelsum, die onder meer kunstenaarspapieren maakt, heeft een nieuwe papiersoort op de markt gebracht die mede gemaakt wordt uit de vezels van tomaten- en/of paprikaplanten. Het bedrijf heeft plannen om op termijn ook andere agrarische reststromen in te zetten bij de papierproductie.


 

Uitgeverij De Doelenpers
Havinghastraat 32
1817 DA Alkmaar

E: info@dedoelenpers.nl
Tel:  072-5275527
Fax: 072-5275528

Powered by SHARK Connect