X

Cover kM 102

kM 102: tekenen

 

> Bestel dit nummer

> Word abonnee

 

Interviews

 

Wasco's liefde voor de 'riso'

Het anarchistische universum van een striptekenaar

Door Monika Auch

Wasco is al een leven lang striptekenaar. Hij maakt van het striptekenen zowel een filosofisch kunstwerk als een community project. Zijn passie voor het maken van boekjes realiseert hij met een herontdekte meerkleurenstencilmachine: de Risograaf.

 

De kennis zit in de handen

Sven Dupré over artisanale maakprocessen

Door Monika Auch

Kunstgeschiedenis en beeldende kunst, design en vormgeving bewegen zich naar elkaar toe in een gedeelde fascinatie voor maakprocessen. Het Artechne-onderzoeksproject benadert artisanale maakprocessen uit de zestiende tot achttiende eeuw vanuit een nieuw technisch-kunsthistorisch perspectief. In de beeldende en toegepaste kunst is het maakproces al enkele jaren de focus, van het ambachtelijke maken tot en met het theoretisch bestuderen ervan in practice-based research.

'Je werkt samen met je materiaal'

Lux Buurman maakt optimaal gebruik van het karakter van de verf

Door Anton Staartjes

‘Leren schilderen is naast leren omgaan met je materiaal ook leren kijken. En dat is het begin van een feestelijke ontdekkingsreis zonder einde’, schrijft Lux Buurman in de inleiding van haar Schilderboek. Het is een uitputtend handboek over traditioneel schilderen en onmisbaar voor iedere schilder die in de traditie wil werken. Maar het is meer. Ook voor niet-schilders is het een interessante ontdekkingsreis, die de lezer leert bewuster te kijken.

 

De wereld tonen in tekeningen

Interview met Marike Stokker, urban sketcher

Door Anton Staartjes

De in 2007 begonnen internetcommunity Urban Sketchers is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie. De missie is simpel: tekenen op locatie om verhalen te vertellen en contact te maken met andere sketchers. Ook in Nederland is een snelgroeiende groep urban sketchers actief.

De klank van kunst

Kunstenaarsgesprek in Galerie de Ploegh

Door Anton Staartjes

Op 7 mei 2017 sprak Frits Nolte in Galerie De Ploegh met beeldend kunstenaars Ans Bakker, Wilma Luigjes, Mark van Praagh en Linda Verkaaik. Het thema van de expositie was ‘Klankkleur’. Tijdens het kunstenaarsgesprek vertelden de kunstenaars over de relatie tussen muziek of klank en hun kunstwerk.

 

 

Materiaaltechnisch

Nooit meer greinen

Polyester plaatlithografie: milieuvriendelijk en efficiënt

Door Monika Auch

Aan de prachtige, woeste westkust van Ierland vond in de zomer van 2016 een workshop plaats over de snelle variant van de steenlithografie. Een bericht over de ervaringen van meer en minder ervaren grafici met polyester plaatlithografie.

Sterk en stevig, zolang het duurt

Een kunstenaarsonderzoek naar de kwaliteiten van Stone Paper

Door Harald Schole

Soms heb je als kunstenaar een papiertype nodig dat een regenbuitje kan weerstaan. De Nijmeegse kunstenares Selma Dronkers heeft verschillende waterbestendige papiersoorten uitgeprobeerd, waaronder Stone Paper. In haar atelier toont ze de proeven die zij met dit materiaal heeft uitgevoerd.

Een bijna totale afwezigheid van licht

's Werelds zwartste zwart Vantablack versus Black 2.0

Door Matthijs de Keijzer

Dit artikel beschrijft de laatste pigmentontdekking uit de eenentwintigste eeuw: het Vantablack. Dit zwarte materiaal bevindt zich als kunstschilderproduct niet op de markt, maar leidde in 2016 tot commotie in de kunstwereld, omdat de kunstenaar Anish Kapoor het alleenrecht kreeg het Vantablack voor artistieke doeleinden te gebruiken.

 

 

De tablet als tekenblok

De vele manieren waarop digitaal getekend kan worden

Door Anton Staartjes

Grafisch ontwerpers gebruiken al heel lang de computer om te schetsen, tekenen en ontwerpen. De laatste jaren vinden ook steeds meer beeldend kunstenaars de weg naar digitaal tekenen.

Poëzie op een keerwand

Vorm spijlen zorgt voor leesbaarheid in hek Hansje van Halem

Door Harald Schole

Begin 2015 benadert woningcorporatie Ymere Hansje van Halem voor een uitzonderlijke opdracht. De groenstrook langs de spoorbaan aan de Tugelaweg in de Amsterdamse Transvaalbuurt wordt opnieuw ingericht. Deze wijk kende ooit een overwegend joodse bevolking. Na de laatste razzia in september 1943 wonen er vrijwel geen joden meer. Om de geschiedenis van de buurt en haar bewoners vast te houden, componeerde K. Michel in opdracht van Ymere een gedicht. De groenstrook biedt ruimte voor een herdenkingsmonument en Van Halem mag de teksten vormgeven.

Spraakmakende breisels

Werken met computergestuurde breimachines in het TextielLab

Door Monika Auch

In het TextielLab in Tilburg wordt het werken op computergestuurde breimachines aangeboden. Technische experts en een garenspecialist bieden daarbij ondersteuning aan de gebruikers. Dit is het derde artikel in een serie waarin de samenwerking tussen een productontwikkelaar en ontwerpers met vaktechnische details wordt beschreven.

Overige

De grenzen van het tekenen

Grote diversiteit in tekenkunst met installaties, collages en animaties

Door Arno Kramer

Met de internationale publicatie van omvangrijke boeken over het hedendaagse tekenen in de afgelopen jaren wordt de indruk gewekt dat deze discipline volledig op de kunstagenda staat. Kritische beschouwing leert echter dat dit niet het geval is voor wat betreft grotere tentoonstellingen van hedendaagse tekeningen in musea.

Kort & Actueel

Colofon

 

Powered by SHARK Connect