X

kM 110: gastatelierskM 110 gastateliers

> Bestel dit nummer
> Neem een abonnement

Interviews

 

Experimenteren met porselein

Tilmann Meyer-Faje over zijn residentie in Arita Japan
 
Door Monika Auch
 
De Duitse kunstenaar Tilmann Meyer-Faje (1971) verbleef drie maanden in Arita, op het eiland Kyushu in Japan, voor onderzoek naar Japanse keramiek. Vooraf reisde hij tweeënhalve week rond om een indruk te krijgen van de cultuur.
 

De hoogste Mickey Mouse van Zuid-Amerika

Sculptuur van hardhout naar een idee van Wouter Klein Velderman
 
Door Harald Schole
 
Na zijn bezoek aan de Tembe Art Studio van Marcel Pinas in de Surinaamse stad Moengo, vindt Steven Teeseling van het Mondriaan Fonds dat er een pilot project voor toekomstige residenties gestart kan worden. Hij benadert hiervoor kunstenaar Wouter Klein Velderman. Deze maakte er in 2011 zijn Monument for Transition, ofwel: de hoogste Mickey Mouse van Zuid-Amerika
 

Olie onder het woud

Tanja Engelberts over werken met teerzand
 
Door Anton Staartjes
 
‘Petroleum Borealis’ is een project dat Tanja Engelberts ontwikkelde tijdens haar residentie in het Banff Centre for Arts and Creativity in Canada. De teerzandindustrie – het winnen van olie uit zandlagen – fascineerde haar. In de prints die ze naar aanleiding van haar verkenning van de teerzandindustrie maakte, verwerkte ze materialen zoals teerzand en petroleumcokes. Met het project vertelt ze ook iets over de verwoestende impact van deze manier van oliewinning op het milieu.
 

Berber style in IJsland

Rosa Smits over haar verblijf in Reykjavik 
 
Door Monika Auch
 
Rosa Smits werkte in 2017, het laatste jaar van  haar studie aan de textielafdeling van de Gerrit Rietveld Academie, drie maanden als stagiaire in het ‘Icelandic Textile Center’. Ze legde er de basis voor haar toekomstige praktijk. 
 

Residentie in de psychiatrie

Het vijfde seizoen in Den Dolder
 
Door Edith Rijnja
 
Het Vijfde Seizoen in Den Dolder is een kunstenaarsresidentie in de  psychiatrie waar kunstenaars zich gedurende drie maanden kunnen wijden aan een psychiatrie-gericht onderwerp in relatie tot het eigen werk. kM sprak met enkele kunstenaars en met Esther Vossen, sinds acht jaar directeur/curator van Het Vijfde Seizoen.
 

De nomadische resident

Heidi Vogels schakelt tussen Marokko en Amsterdam

Door Monika Auch

Heidi Vogels (1978) is beeldend kunstenaar en filmmaker. Sinds 2003 is ze ook de coördinator van AIR Platform NL voor TransArtists. TransArtists is opgericht in 1997 en sinds 2013 onderdeel van DutchCulture. Jarenlang reisde Vogels over de wereld en bezocht talrijke residenties. Haar prachtige, poëtische video’s concentreren zich rondom Marokko. Als mede-initiatiefneemster van projecten is ze een schakel tussen Marokko en Amsterdam geworden.
 

Stilzittende mensen, bewegende planten

Inge Meijer uit haar comfortzone in Bogotá

Door Edith Rijna

Na haar residentie in 2016 en 2017 aan de Rijksakademie wilde Inge Meijer (1986) het liefst haar horizon verbreden buiten Nederland. Elf jaar eerder had ze door Colombia gereisd. Een van de residenties die het Mondriaan Fonds op de website aanbood was in Bogotá: Flora ars + natura. Een residentie die Meijer vanwege haar werk aan ‘The Plant Collection’ over de plantengeschiedenis in de zalen van het Stedelijk Museum Amsterdam (1945-1983), moest laten schieten. In 2018 belandde ze alsnog in Bogotá.

Materiaaltechnisch

 

Bloed, mest en veters

Elf highlights van MaterialDistrict Rotterdam 2019
 
Door Anton Staartjes
 
De beurs MaterialDistrict Rotterdam 2019 (voorheen Material Xperience) vond dit jaar plaats van 12 tot en met 14 maart. Er was een gecombineerd programma met lezingen en een expositie waar ook dit jaar weer veel innovatieve en duurzame materialen te zien waren.
 

Steensymposium in Soest

Manifestatie ‘Licht op steen’ door De Hazelaar

Door Harald Schole

De beeldentuin en de kunstzaal van kunststichting HazArt in Soest staan in september 2019 in het teken van ‘Licht op steen’. Het is de eerste keer dat in Soest een residentie wordt georganiseerd die gekoppeld is aan een steensymposium. Een gesprek met mede-organisatoren Jan Hazelaar en Ali van den Berg.
 

Residenties

 

Zeven interessante gastateliers

Volgens Mayke Jongmsa van het Mondriaan Fonds
 
Door Harald Schole
 
Bij het Mondriaan Fonds stelt Mayke Jongsma het programma samen voor gastateliers in binnen- en buitenland. Haar adagium: follow the artist. Want uiteindelijk gaat het niet om wat een gastatelier op technisch vlak te bieden heeft, maar om wat het de kunstenaar oplevert. Voor kM licht Mayke zeven interessante gastateliers uit.
 

Residenties voor restauratoren? Graag!

Welke mogelijkheden hebben restauratoren nu?

Door Sanneke Stigter
 
Terwijl er veel residenties bestaan voor kunstenaars, zijn er nagenoeg geen voor restauratoren. Dat is jammer, want het kan heel vruchtbaar zijn om de blik te verruimen in een inspirerende nieuwe werkomgeving. Het biedt niet alleen ruimte voor ontwikkeling en verdieping, maar ook een mogelijkheid voor kruisbestuiving met andere disciplines.
 

Overige

 

Lekke Luchtbedden

Jong: Tim Wunderink
 
Door Edith Rijnja
 
In zijn atelier valt de fascinatie voor het hergebruiken van alledaagse materialen direct op. Onderdelen van een steekwagentje, een stuk rood metaal, gele slangen, een groen visnet. ‘Ik heb niet per se iets met kamperen of varen, het zijn de grappige elementen, de felle kleuren, waar ik mee aan de  slag wil.’
 

Oude binders in beeld

Verf lezen
 
Door Monica Rotgans
 

Stel je eens voor dat we niets aan of op elkaar konden plakken.  Hoe zou onze wereld eruit zien? Geen lijmen, geen binders, geen verf bijvoorbeeld.  Het lijkt misschien een flauwe woordspeling, maar binders verbinden ons met  tienduizenden jaren verf en kleur. Hierdoor kunnen we beelden uit het nabije  en verre verleden zien.

Symbool van de overwonnen zee

Kunst in de openbare ruimte

Door Harald Schole

De verbreding van de provinciale weg N383 met een nieuwe rotonde vlak voor Sint Annaparochie was aanleiding voor Henk Rusman, beeldend kunstenaar en bewoner van het naburige dorp Oude Bildtzijl, om over de entree naar ‘t Bildt na te denken. Waar staat de streek ‘t Bildt voor, hoe beleven de inwoners hun omgeving en op welke wijze kun je daar beeldend uiting aangeven? Het werd een traject van elf jaar.
 

Onzichtbare steden

Kunstenaarsgesprek
 
Door Anton Staartjes
 
‘Steden zijn, net als dromen, opgebouwd uit verlangens en angsten’, zegt Marco Polo in het boek Onzichtbare Steden van Italo Calvino uit 1972. De zin is  leidend bij de expositie (On)zichtbare steden die van 7 maart tot 5 mei 2019 in Galerie  De Ploegh werd gehouden. Frits Nolte sprak met  Barbara  Bläsing, Ruben van der Scheer en Justyna Pennards-Sycz over interpretatie en betekenis van de ‘Onzichtbare steden’ in hun werk. 
 

Kunst & Media

 
Powered by SHARK Connect