X

kM 89: terug naar het ambacht

 

> Word abonnee

Dit nummer is uitverkocht.

 

Interviews

 

Schilderingen van het gemoedsleven

De filmische gomdrukken van Joyce Ennik
Door Harald Schole

Voor haar serie ‘Stills’ heeft Joyce Ennik zich laten inspireren door hervonden filmmateriaal uit vervlogen tijden. Ze heeft hedendaagse technieken gecombineerd met een oud fotoafdrukprocedé, de gomdruk. ‘Stills’, vorig jaar tentoongesteld in filmmuseum EYE in Amsterdam, is een eerbetoon aan de film en een beeldend statement over het belang van het archiveren, conserveren en restaureren van filmbeelden.

De éducation permanente van Barbara Kletter

Hoe Tevako van de kunstenares een vakvrouw maakte
Door Harald Schole

Naar aanleiding van het 350-jarig bestaan van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen organiseerde het Nieuw Internationaal Cultureel Centrum1 in 2013 een tentoonstelling met werk van Belgische autodidact beeldende kunstenaars, zoals Francis Alÿs, Guillaume Bijl, Luc Deleu, Jan Fabre en Walter Swennen. Hoe kan het opleidingstraject van een kunstenaar lopen? Barbara Kletter vertelt over haar leerproces, een voorbeeld van éducation permanente, bij onder meer roestvast staalspecialist Tevako.

De magie van de tactiele drukkunst

Thomas Gravemaker over de letterpresstechniek
Door Monika Auch

Het leven van Thomas Gravemaker staat in het teken van letterpress. Hij wil het vak in leven houden door mensen die een studio willen opzetten te helpen met het opsporen van machines en materiaal, de overname, het transport en de inrichting. In dit tijdperk van voortschrijdende digitalisering blijken de tactiele kwaliteiten van de letterpress steeds meer jongeren aan te spreken.

 

Kunstonderwijs

 

Beelden leren gieten bij Beeldenstorm

De Eindhovense werkplaats is nog de enige in zijn soort
Door Pieter Keune en Florence Husen

Werkplaats Beeldenstorm in Eindhoven is onlangs verhuisd naar het NRE-terrein in het hart van de stad. Beeldenstorm organiseert regelmatig workshops en masterclasses voor industrieel ontwerpers en beeldend kunstenaars.

Verf maken bij Verfmolen De Kat

Door Pieter Keune en Florence Husen

Oude ambachten verdwijnen, en daarmee de kennis van de technieken en materialen. Dat geldt ook voor het ambacht van verf maken. Kennis over verven is bij veel professionele kunstenaars niet meer vanzelfsprekend. Verfmolen De Kat in Zaandam houdt het oude ambacht van verf maken in leven zonder de ogen te sluiten voor innovaties.

De Wackers Academie

Door Pieter Keune en Florence Husen

Figuratieve en klassieke kunst zijn het uitgangspunt van de Wackers Academie in Amsterdam. Tekenen, schilderen en beeldhouwen met beheersing van technische kennis en ambachtelijke vaardigheden vormen volgens directeur Luk van Driessche de beste basis voor de ontwikkeling van een eigen stijl..

Jonge opleiding in oude technieken

De Opleiding Oude Schildertechnieken in Den Bosch
Door Pieter Keune en Florence Husen

De Opleiding Oude Schildertechnieken in Den Bosch laat haar studenten werken aan een aantal frescoprojecten in aanloop naar de herdenking van de vijfhonderdste sterfdag van Jeroen Bosch. Deze projecten bieden de studenten een aantal leermomenten: hoe analyseer je een muur? Hoe werk je samen met deskundigen? En hoe pas je de frescotechniek toe?

De Basis Opleiding Kleur bij stichting BNK

Door Pieter Keune en Florence Husen

Om meer te weten komen over de beginselen van kleur, hoe je kleuren kunt meten en controleren, kun je de cursus Basis Opleiding Kleur volgen. Ook is er een aantal uitstekende wetenschappelijke en kunsthistorische boeken over kleur voorhanden.

Opleiding Creatief Vakman bij SintLucas Pro

Door Pieter Keune & Florence Husen

SintLucas Pro in Eindhoven en Boxtel heeft in samenwerking met andere partijen de opleiding Creatief Vakman in het leven geroepen, waar studenten leren om exclusieve producten te maken van leer, textiel, keramiek of glas.

Het Nationaal Restauratie Centrum

Door Agnes van Alphen

Het Nationaal Restauratie Centrum is gehuisvest in een monumentaal kantoorgebouw van de voormalige Lloyd-scheepvaartrederij in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. Vroeger werden hier de schepenvrachten ingeklaard, nu worden er cursussen gegeven op het brede gebied van de monumentenzorg.

Nog meer honger naar kennis?

Overzicht kenniscentra
Door Harald Schole & Pieter Keune

Kenniscentra informeren u over producten, materialen en technieken De in dit nummer genoemde opleidingen, alternatieve leerroutes en boeken bieden u de mogelijkheid om uw kennis van producten, materialen en technieken te vergroten. Een beknopt overzicht van relevante kenniscentra, waar u terecht kunt voor nog meer informatie, mag in deze kM ten slotte niet ontbreken.

 

Behoud van kennis

 

TextielLab proeftuin voor textiele kunstenaars

De ambities van het TextielMuseum en het TextielLab in Tilburg
Door Monika Auch

Het TextielMuseum wil zich verder ontwikkelen als kennis- en expertisecentrum, blijkt uit het beleidsplan Interweaving 2014-2018. Daarbij hoort zowel het bewaren van bestaande kennis uit de collectie als ook het nauwkeurig documenteren en stimuleren van nieuw ontstane kennis in het TextielLab. Hebe Verstappen, het jonge hoofd van het TextielLab, vertelt over de ambities van dit Tilburgse museum.

Kennisbehoud in krappe tijden

De Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam
Door Monika Auch

Vorig jaar heeft de Rijksakademie flink moeten bezuinigen. De aanmeldingen voor de twee jaar durende residenties slonken van 2500 vorig jaar naar 1500 dit jaar – jaarlijks worden er ongeveer 25 aangenomen –, vooral omdat de kunstenaars zelf financiële middelen mee moeten brengen voor hun verblijf. Bovendien zijn zes van de tien vaste technische begeleiders van de werkplaatsen ontslagen, een maatregel die zorgen baart rond het behoud en de overdracht van kennis. Zal de kwaliteit van het werk van de residents hieronder lijden?

 

Materiaaltechnisch

 

Van fresco tot Keim

Materialen en technieken voor het schilderen op de muur in het interbellum
Door Angelique Friedrichs

De monumentale schilder uit het vroege interbellum was zoekende naar de juiste materialen en technieken voor toepassing op de muur, omdat de duurzaamheid van muurschilderingen een groot probleem vormde. De frescotechniek bleek duurzaam maar werd weinig toegepast omdat het een kostbare aangelegenheid was en de techniek veel kennis vereiste. Dit leidde uiteindelijk tot het succes van de eenvoudig hanteerbare minerale Keimverf.

 

Overige

 

Jong: Het plantenorkest van Alexandra Duvekot

Door Julien Staartjes

Speaking Plants van Alexandra Duvekot (1984) is een project dat zich richt op de communicatie tussen mens en plant; een onderwerp dat binnen de wetenschappelijke wereld al decennialang uitvoerig wordt bediscussieerd, maar als kunstobject een vreemde eend in de bijt lijkt. Samen met haar uiteraard geheel uit planten bestaande Plant Orchestra produceert Duvekot performances waarin de zoektocht naar de dialoog tussen plant en mens centraal staat.

Boekbesprekingen

Weerzien met… Hugo Kaagman

Door Anton Staartjes

Veel interviews met beeldend kunstenaars in kM zijn momentopnamen. Vaak wordt er in zo’n interview een project besproken waar nog aan wordt gewerkt of vertelt de kunstenaar over zijn of haar toekomstplannen. Het is interessant om te zien wat daarvan geworden is. Ook gaat de inhoudelijke en technische ontwikkeling van een kunstenaar gewoon door. In de rubriek Weerzien met… plaatsen we een serie interviews met kunstenaars die al eens eerder door kM zijn geïnterviewd.

Kerkklokken voor kindergraven

Kunst in de openbare ruimte
Door Harald Schole

Heftige emoties bij de aanleg van een nieuwe weg in Hoorn leidde tot een bijzondere opdracht aan Jikke van Loon. 113 kindergraven hebben voor de toekomstige Carbasiusweg moeten wijken. De kunstenares kreeg de opdracht om de herinnering aan deze kinderen levend te houden. Het resultaat: ‘Geheten of niet geheten, geweten of niet geweten’, een carillon met tien gouden klokken

Kort & Actueel

Colofon

Powered by SHARK Connect