kM 95: natuurlijke kleurstoffen
Dit nummer is uitverkocht.
Interviews
Een palet vol verfplanten
Natuurlijke kleurstoffen in het werk van Nan Groot Antink
Door Florence Husen
Wat 25 jaar geleden begon met een zoektocht naar een andere manier van schilderen, heeft geleid tot het gebruik van natuurlijke verfstoffen in de meest uiteenlopende kunstwerken; van series monochrome doeken tot installaties met steeping pots. Ondanks de arbeidsintensiviteit die erbij komt kijken, blijft kunstenaar Nan Groot Antink trouw aan haar palet met plantaardige materialen.
Printmaking met levende materialen
Hoe Chika Ito de Japanse verftraditie doet herleven
Door Monika Auch
Chika Ito werkt al jaren aan de ontwikkeling en het bekendmaken van het drukken van grafiek met natuurlijke materialen. Zij is een van de drie oprichtsters van Flatto81, een duurzaam designproject. Sinds 2009 heeft Chika Ito een eigen atelier in Den Bosch waar zij regelmatig workshops geeft, onder meer hoe je inkt maakt uit eetbare materialen.
Poëzie in planten
Het plantenlaboratorium van Arja Hop
Door Monika Auch
Sinds 2013 doet Arja Hop artistiek onderzoek naar de kleurstoffen uit planten die in een omschreven gebied groeien, bijvoorbeeld langs de snelwegen in Amsterdam. Het project ‘Residu’ heeft onder meer geleid tot een overzicht van maar liefst 220 plantaardige kleurstoffen van bermplanten in de hoofdstad.
De ontdekking van de sterrenhemel
Ria van Eyk over het kleurgebruik in haar oeuvre
Door Pieter Keune
Het Prins Bernhard Cultuurfonds in Noord-Brabant heeft in 2014 de oeuvreprijs toegekend aan Ria van Eyk (1938). Volgens de jury is haar oeuvre consistent en uitgebalanceerd. Het kenmerkt zich door eenvoud en helderheid. Zij heeft de textielkunst bevrijd van het puur ambachtelijke. kM blikt met Ria van Eyk terug op haar carrière.
Natuurlijke kleurstoffen
Plantaardige kleurstoffen in het grafische atelier
De toepassing ervan bij zeefdrukken, houtsnedes en etsen
Door Monika Auch
Hoe gebruik je natuurlijke kleurstoffen bij grafische technieken? Dit voorjaar was in het Amsterdams Grafisch Atelier een bijeenkomst over het gebruik ervan bij zeefdrukken. De Amerikaanse printmaker Scott Ludwig deed er ervaring op met het maken van plantaardige drukinkten voor gebruik bij houtsnedes en etsen. Een verslag in twee delen.
Van meekrap tot brandnetel
Pigmenten uit plantenstoffen
Door Pieter Keune
Kook spinazie, filtreer door een koffiefilter en doop een wit schoolbordkrijtje in de groene vloeistof. Haal het na een tijdje eruit, laat het drogen en maal het fijn. Op primitieve wijze heeft men een pigment voor de bereiding van verf gemaakt. Geen al te beste kwaliteit nog. In dit artikel bespreken we enkele bekende en minder bekende pigmenten die uit plantenstoffen worden vervaardigd.
Gele zijde voor Boeddha
Het gebruik van verfplanten in de Chinese textielkunst
Door Regina Hofmann-de Keijzer
Reeds vele eeuwen staat de Chinese textielkunst in hoog aanzien en geniet naast de schilderkunst door spectaculaire archeologische opgravingen, wetenschappelijk onderzoek en internationale tentoonstellingen grote belangstelling. Dit artikel geeft naast het kleurstofonderzoek aan een stapel zijden kledingstukken uit de Tang-dynastie, afkomstig van de Famen-tempel, een overzicht van de historische Chinese textielververij, het gebruik van de beduidendste verfplanten en hun voorkomen in China.
Het kleurenpalet van de volkskunst
Valentina Romanenko over kleur in Oezbeeks textiel
Door Ruslan Nimetoullaev
In het moderne Oezbekistan werken veel ontwerpers met traditionele materialen en technieken. Doordat de meeste materialen die in het Westen gebruikelijk zijn niet of nauwelijks in Centraal-Azië beschikbaar waren, hebben ambachtslieden een grote kennis verworven van het werken met plaatselijke materialen. kM interviewt de in Oezbekistan bekende modeontwerpster Valentina Romanenko hierover.
Materiaaltechnisch
Historische schildertechnieken
Een vijftiende-eeuwse tekening (uit de omgeving) van Jan van Eyck
Door Charlotte Caspers
Dit is het vierde artikel uit een serie waarin Charlotte Caspers reconstructies van (details van) historische schilderijen en de bijbehorende schildertechniek beschrijft. De serie is chronologisch opgebouwd en gaat over projecten waaraan zijzelf heeft (mee) gewerkt, met nadruk op West-Europese ezelschilderijen. Deze keer bespreekt Caspers het materiaal en de verandering in verschijningsvorm van een vijftiende-eeuwse tekening (uit de omgeving) van Jan van Eyck. Met dank aan Arie Wallert.
Innovatie
De Open Wetlab van de Waag Society
Waar kunst en wetenschap samenkomen
Door Anton Staartjes
De Waag Society in Amsterdam, voorheen Maatschappij voor oude en nieuwe media, profileert zich al ruim twintig jaar als instituut voor kunst, wetenschap en technologie. Het Open Wetlab is sinds 2013 onderdeel van de Waag Society, en richt zich op de biowetenschappen en het ontwerp en de ethiek van het leven. Lucas Evers, hoofd van het Open Wetlab, vertelt over het onderzoek dat er gedaan wordt.
Elevated printing
Jan van Iwaarden over de ‘2,5D’-printtechniek
Door Harald Schole
Afgelopen juni presenteerde Océ in haar vestiging in Venlo elevated prints van schilderijen. Jan van Iwaarden, die veel voor kunstenaars werkt, was aanwezig bij de presentatie. Net als Océ maakt Van Iwaarden Artwork gebruik van een Arizona-flatbedprinter en software van Project EIGER. Hoe werkt de techniek?
Overige
Kunst in de openbare ruimte
Als een vis in het water: Schubbenschimmen van Marjet Wessels Boer
Door Harald Schole
Marjet Wessels Boer houdt van oude steden waar de overgang tussen openbaar en privé zacht is, waar de kilheid van de autonome architectuur niet dominant is. In Spaarndam creëerde ze in opdracht van Ymere voor de vrij statische wijk Het Schuttersstuk vier hekwerken in de vorm van vissenlijven.
Vraag het de expert
Over problemen met retoucheervernis
Door Pieter Keune
De laatste tijd zijn enkele klachten bij kM binnengekomen over een retoucheervernis van een bepaalde fabrikant. De verf zou niet drogen en verf gaat op de retoucheervernis parelen, de hechting laat te wensen over. De vraag die dan als eerste wordt gesteld is of de fabrikant de receptuur niet veranderd heeft.
Kunst & Media
Kort & Actueel
Colofon