X

Cover kM 99

kM 99: design

 

> Bestel dit nummer

> Word abonnee

 

Interviews

 

Werelden van verf

Stefan Peters over zijn artistiek-technische verfonderzoek

Door Huib Haye van der Werf

De Belgische kunstenaar Stefan Peters heeft zijn beelden uit de reeks 'Chronicles' vormgegeven door welbewust gebruik te maken van de fysieke kwaliteiten van verf. Door kleur en dikte door elkaar heen te laten vloeien en lagen op te bouwen, zoekt hij het landschappelijke. Bijzonder aan zijn werkwijze is dat Peters zeer technisch en proefondervindelijk gedreven is, maar ook erg vanuit zijn gevoel werkt.

 

De toekomst van vlas

Chistien Meindertsma kiest voor lokaal en duurzaam

Door Julien Staartjes

Ontwerpster Christien Meindertsma (1980) is met haar FLAX Chair, die tot stand kwam in samenwerking met Label/Breed en Enkev, genomineerd voor een Dutch Design Award in de categorie Product én voor de New Material Award (zie pagina 10). Ze is alweer even bezig met onderzoek naar wat er allemaal nog van vlas wordt gemaakt in West-Europa. Hoe is ze tot het ontwerp van deze stoel gekomen?

 

Materiaaltechnisch

New Material Award 2016

Creatief en innovatief op weg naar een duurzame samenleving

Door Pieter Keune

De New Material Award daagt beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten uit om nieuwe materialen en innovatieve technieken toe te passen. kM presenteert de achttien genomineerde projecten.

 

Meesters in restauratie van natuursteen en beton

Het Nederlandse Meesters In repareert fonteinen in Rome

Door Harald Schole

In 2015 vernielden Nederlandse voetbalvandalen de Barcacciafontein in Rome. Beelden hiervan domineerden in Nederland dagenlang het nieuws. De schaamte was groot. Janssen de Jong Groep deed een voorstel om de fontein te restaureren. Omdat in Rome de schade inmiddels al werd hersteld, werden twee andere fonteinen voor Nederlands herstel geselecteerd. Meesters In kreeg de taak om de klus te klaren. 

 

Hoe is het met de analoge fotografie?

Analoge camera's voor beeldend kunstenaars

Door Anton Staartjes

De ontwikkeling van digitaal beeld ging razendsnel. Vanwege het gemak en de superieure kwaliteit vervingen fotografen in hoog tempo hun 'ouderwetse' fototoestellen en doka-inventaris door digitale camera's en printers. Even leek het of het helemaal afgelopen was met de analoge fotografie. Dat blijkt niet het geval: er is weer een groeiende groep analoge fotografen.

 

De kunst van driedimensionaal printen

Twee toppers van het Stimuleringsfonds

Door Harald Schole

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ondersteunt dit jaar ruim dertig uitgesproken talenten, werkzaam in diverse disciplines. kM sprak met twee jonge vormgevers, Chloé Rutzerveld en Olivier van Herpt, over hun projecten en vroeg hen wat ze met de subsidie willen onderzoeken. 

 

Juwelen ontwerpen nieuwe stijl

Mohan Chandie Shaw gebruikt 3D-printtechniek

Door Julien Staartjes

Zijn grootvader was een goudsmid met een bloeiende juwelierszaak in Suriname. Als klein jongetje van vier liep Mohan Chandie Shaw er rond, gefascineerd en verwonderd. Jaren later, al lang weer terug in Nederland, ontkiemde het zaadje en besloot Mohan dat hij in de voetsporen van zijn grootvader zou treden. Hij ging naar MTS Vakschool Schoonhoven, volgde een extra jaar zilversmeden om zich breder te scholen en stond al snel in het Amsterdam Diamond Centre tussen de Rolexen en de Chopards. Tegenwoordig heeft de Haagse juwelenontwerper klanten van over de hele wereld en is hij pionier op het gebied van witgoud.

 

Beelden van formaat 

Kunstenaarsgesprek in Galerie De Ploegh

Door Anton Staartjes

In Galerie De Ploegh in Amersfoort was onlangs 'Beelden van formaat' te zien. Tijdens deze expositie vond een kunstenaarsgesprek plaats, waarin kunstenaars met het publiek en andere kunstenaars praatten over hun werk. Onder leiding van een gespreksleider kwamen het hoe en waarom aan de orde. Hoe denken de kunstenaars over hun kunst en hoe gaan ze te werk?

 

Hoe maak je een tweedelige mal?

De kunst van het mallen maken door Lotte Nijhof

Door Harald Schole

Hoe maak je mallen? Op YouTube vind je instructiefilmpjes en op websites worden alleen de algemene werkwijzen uitgelegd. In kM kiezen we voor de toegevoegde waarde van een persoonlijke benadering; Lotte Nijhof van De Mallenmaker licht de kneepjes van het vak toe. In dit artikel legt zij uit hoe je een tweedelige mal maakt.

 

Building Holland

Nieuwe technieken en materialen op een rij

Door Harald Schole

De internationale bouwbeurzen zijn gigantisch van omvang. Een bezoek aan de wat kleinere beurs Building Holland, die van 22 tot en met 24 maart 2016 in de RAI plaatsvond, levert evenveel op en toont een omslag. Het lijkt alsof de gehele bouwwereld uit ecologische producenten en duurzame materialen bestaat. CO2-reductie, geavanceerde milieutechnieken, zonne-energie en hergebruik zijn aan de orde van de dag. Daarnaast tonen enkele jonge ontwerpers intrigerende en inspirerende producten.

 

Seriële unica

Reproductiemogelijkheden in keramiek

Door Monika Auch

Hoe gaan kunstenaars, designers en vormgevers om met de uitdaging om een product in serie of grote hoeveelheden te laten maken? Wat zijn de mogelijkheden en problemen? Dit artikel geeft twee voorbeelden van makers die met keramiek werken: Maaike Roozenburg in Nederland en Babs Haenen in China.

 

Vingerafdrukken in het stadhuis

Het Deventer Raamwerk van Loes ten Anscher

Door Harald Schole

In 2006 wint Neutelings Riedijk Architecten de opdracht voor de bouw van een nieuw stadhuis in Deventer. Na de val van twee colleges van B en W in 2009 verdwijnt dit voorstel van tafel. In 2010 start het architectenbureau op verzoek van de gemeente met een nieuw ontwerp voor het Stadhuiskwartier. Loes ten Anscher krijgt opdracht voor een kunstwerk, waarin zij de bewoners verbindt met hun stad.

 

Omkeerbare veranderingen

Over de restauratie van de witte kimono van Breitner

Door Monika Auch

Tijdens het symposium 'Fashion in museums: past, present and future' werd een thematisch verband gelegd tussen recente modeblockbusters en de kostuumcollecties van musea. Naar aanleiding van de witte kimono, die werd tentoongesteld in 'Breitner: meisje in kimono', sprak kM met Suzanne Veldink (Rijksmuseum) en Thomas Arens (Museum für Asiatische Kunst) over het tentoonstellen en restaureren van textiel.

 

Overige

Kunst & Media

 

Hoe veilig is Liquin?

Vragen van kunstenaars

Door Pieter Keune

Een door professionele kunstschilders veelgebruikt medium is Liquin van Winsor & Newton. Dat levert regelmatig vragen op over samenstelling en veiligheid. Klachten die bij kM binnenkomen betreffen het krijgen van hoofdpijn bij het werken met Liquin en in een enkel geval het optreden van huiduitslag.

 

Kort & Actueel

Colofon

 
Powered by SHARK Connect